‘Ervoor zorgen dat iedereen ongelijk behandeld wordt’

Vandaag lanceert de Alliantie Gezondheidszorg op Maat de campagne ‘Komt een mens bij de dokter’. Waarom is deze eigenlijk nodig? Daarover gaan Ton Coenen van Rutgers, Astrid Oosenbrug van COC Nederland en Jannet Vaessen van WOMEN Inc. in gesprek.

Op het scherm verschijnen indrukwekkende cijfers. ‘Er wordt geschat dat ADHD bij meisjes in 33 tot 50 procent van de gevallen niet wordt herkend’. ‘1 op de 200 mensen heeft een vorm van intersekse’. En: ‘Tweederde van de trans personen voelt zich eenzaam, een kwart zelfs zeer eenzaam.’ Zie daar de reden dat Rutgers, COC Nederland en WOMEN Inc. de handen ineen hebben geslagen voor de Alliantie Gezondheidszorg op Maat.

Of dit verrassende cijfers zijn, vraagt dagvoorzitter Daphne Bunskoek aan Ton Coenen, directeur van Rutgers. Niet echt, zegt die. De cijfers bevestigen voor hem vooral dat de alliantie nodig is. "We willen dat iedereen ongelijk wordt behandeld, dat iedereen als individu, als mens wordt behandeld." 

Zorg mijden
“Inclusieve zorg gaat over je veilig voelen in de zorg,” zegt Astrid Oosenbrug, voorzitter van COC NL. "Als je een medicijn tegen hiv komt halen, wil je niet horen dat je promiscue bent, of te vrij met seks. Je moet mensen niet vanuit bepaalde aannames behandelen. Als mensen zich niet veilig voelen, gaan ze zorg mijden." Maar er is ook een andere kant. "Je moet jezelf ook durven openstellen als je naar een zorgverlener gaat." 

Goed punt, vindt Jannet Vaessen, algemeen directeur van WOMEN Inc. "Die schaamte over intimiteit zit zowel bij de zorgprofessional als bij de cliënt. Die heb je dus ook allebei nodig om tot openheid te komen."

Quiztijd! 
Tijd om de kennis van het publiek te testen. Via de smartphone kan het publiek meedoen met een quiz. Bijna de helft van de aanwezigen denkt dat zeventig procent van de mensen tevreden is met zijn huisarts. Een onderschatting zo blijkt: negentig procent van de mensen is tevreden. 

Op de vraag hoe groot de groep LHBTI personen is, heeft de meerderheid wel het goede antwoord: zeven tot negen procent. "Dat betekent dat dit ongeveer een tiende van de mensen in je spreekkamer is,” stelt Bunskoek vast. 


 
Ook bij de laatste vraag heeft een meerderheid het antwoord goed. Welke groep denkt het vaakst dat er een verkeerde diagnose is gesteld of een diagnose is gemist? Dat blijken personen met intersekse.

Komt een mens bij de dokter
Vandaag lanceert de alliantie ook de campagne Komt een mens bij de dokter. Het filmpje van een hele diverse wachtkamer krijgt een groot applaus. 

Voeg toe aan selectie