‘Openheid is voorwaarde voor inclusievere zorg’

Voor inclusievere zorg is openheid een voorwaarde, betoogt Jannet Vaessen van WOMEN Inc. tijdens de opening van het congres Iedere patiënt is anders. "Samen willen we ervoor zorgen dat het voor je kansen in de gezondheidszorg niet uitmaakt wie je bent."

Cabaretier Nina de la Croix warmt vandaag de zaal op. Na de lunch vindt ze binnen enkele minuten de oudste en de jongste aanwezige — een doktersassistent in opleiding (18) en een Dolle Mina van het eerste uur (77) —, laat ze de vrijgezellen van vandaag kennismaken met elkaar — hoi Mario! — en laat ze aan de drie aanwezige zwangeren zien welk deel van de aanwezige moeders is uitgescheurd. Au. 

Iedere patiënt is anders
Dan krijgt Jannet Vaessen het woord, algemeen directeur van WOMEN Inc. Haar organisatie vormt samen met Rutgers en COC Nederland de Alliantie Gezondheidszorg op Maat. WOMEN Inc. houdt zich al sinds 2013 bezig met man-vrouwverschillen in de zorg. Rutgers zet zich onder meer in voor de bespreekbaarheid van seksualiteit in de spreekkamers en COC Nederland wil de zorg LHBTI-inclusiever maken. 

"Samen willen we ervoor zorgen dat het voor je kansen in de gezondheidszorg niet uitmaakt wie je bent", zegt Vaessen. "En we beginnen daarbij met u, met eerstelijns zorgprofessionals. U weet als geen ander dat iedere patiënt anders is. Dat ziet u elke dag in de spreekkamer."

Onderbehandeling, overbehandeling en zorgmijding
Vaessen schetst aan de hand van voorbeelden de relevantie van het onderwerp. Depressie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, waardoor het bij mannen vaak wordt gemist. In de medische handboeken staan bij hart- en vaatziekten symptomen genoemd die vooral voor mannen gelden. LHBTI-jongeren hebben relatief vaak psychische klachten. En een transman met een baarmoeder en eierstokken moet wel een oproep voor een uitstrijkje krijgen. 

"Als we hiermee niets doen heeft dat onderbehandeling, overbehandeling of zorgmijding tot gevolg", zegt Vaessen. "U denkt misschien: ‘dat zijn wel heel verschillen waar ik rekening mee moet houden’. En dat klopt, aandacht hebben voor alle verschillen vraagt veel van u. Maar aan de andere kant: personalized medicine heeft de toekomst. Het normdenken loopt op z’n eind, we zijn in transitie naar diversiteitsdenken."

Openheid in de spreekkamer
Deze transitie vraagt om een vaardigheid als openheid, stelt Vaessen vast. "Het gaat erom dat je openstaat voor dingen die je misschien nog niet weet. Openstaan voor een confrontatie met je bias, met je vooroordelen en aannames. Als iedereen die openheid straks mee de spreekkamer inneemt, kunnen we een prachtige inclusieve gezondheidszorg realiseren." 

Voeg toe aan selectie